De Kracht van micropauzes

De Kracht van micropauzes

In ons hectische leven lijkt het alsof we altijd onderweg zijn. Werk, gezin, sociale verplichtingen en digitale apparaten vullen onze dagen met constante prikkels en druk. 

Wat is een micropauze?

Een micropauze is precies wat het klinkt: een korte, doelbewuste onderbreking in je dag, meestal niet langer dan 1,5 minuut. Het is een moment waarop je jezelf toestaat om even te vertragen, te ontspannen en je aandacht naar binnen te richten.

Een eenvoudige manier om een micropauze te nemen, is door je ademhaling te gebruiken. Hier is hoe het werkt: adem gedurende 3 tellen in en adem vervolgens gedurende 6 tellen uit. Sluit je ogen als je kunt, en concentreer je op je ademhaling. Dit simpele ritueel zet je lichaam in de parasympathische stand, ook wel bekend als de rust- en herstelmodus. Het vertraagt je hartslag, verlaagt je bloeddruk en kalmeert je geest.

Onderzoek 

Het idee van langer uitademen dan inademen en het nemen van korte pauzes is geen nieuw concept. Verschillende studies en onderzoeken hebben de voordelen van deze praktijken voor ons welzijn aangetoond.  Doe maar eens een rondje op pubmed

Integreer micropauzes in Je dagelijkse routine

Nu je de voordelen van micropauzes begrijpt, is het tijd om ze in je dagelijkse routine te integreren. Hier zijn enkele tips om te beginnen:

  1. Stel herinneringen In: Gebruik een timer of een app om je eraan te herinneren om gedurende de dag micropauzes te nemen.

  2. Maak er een gewoonte van: Net zoals je je tanden poetst of een kop koffie drinkt, maak van micropauzes een dagelijkse gewoonte.

  3. Personaliseer je pauzes: Je micropauzes kunnen variëren van diepe ademhalingsoefeningen tot kort mediteren, een snelle wandeling maken, of zelfs een paar yogahoudingen aannemen. Kies wat het beste bij je past.

  4. Deel Je ervaringen: Praat met vrienden, familie of collega's over micropauzes. Je kunt elkaar aanmoedigen en inspireren om deze waardevolle gewoonte vast te houden.

In slechts 1,5 minuut per keer kun je een wereld van verschil maken voor je welzijn. Micropauzes zijn een krachtige manier om stress te verminderen, je focus te verbeteren en je algehele gezondheid te ondersteunen.

En als je het moeilijk vind om jezelf zo af en toe 1,5 minuut de tijd te gunnen dan heb je iets om over na te denken :)